ارتباط با ما 09214275867

حسابداری چیست؟ تاریخچه حسابداری و انواع حسابداری

زمان مطالعه: 7 دقیقه امروزه موسسات و شرکت های گوناگون برای انجام فعالیت های اقتصادی به اطلاعات مالی و گزارشاتی نیاز دارند که به آن ها در اتخاذ تصمیات کمک کند و همزمان این اسناد مالی باید به وضوح تاریخ رویداد مالی قابل تشخیص و مبلغ آن هم کاملا دقیق باشد. که برای انجام دقیق و اصولی این موارد ...

7 دقیقه
0 دیدگاه
امین تلخابی
زمان مطالعه: 7 دقیقه

امروزه موسسات و شرکت های گوناگون برای انجام فعالیت های اقتصادی به اطلاعات مالی و گزارشاتی نیاز دارند که به آن ها در اتخاذ تصمیات کمک کند و همزمان این اسناد مالی باید به وضوح تاریخ رویداد مالی قابل تشخیص و مبلغ آن هم کاملا دقیق باشد. که برای انجام دقیق و اصولی این موارد نیاز به علم حسابداری داریم.

حسابداری چیست؟

حسابداری شناسایی اندازه گیری ثبت و گزارش رویدادهای مالی و یا به طور کلی بررسی معاملات مالی و تجاری یک شرکت موسسه یا کسب و کار به منظور ارائه به استفاده کنندگان به گونه ای که تصمیم گیری و قضاوت برای آن ها آسان تر شود. استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری به دوگروه تقسیم می شوند:

1.درون سازمانی: استفاده کنندگان درون سازمانی(کاربران داخلی) افرادی هستند که تصمیمات آن ها بر معاملات مالی شرکت تاثیر مستقیم دارد و همچنین واحد تجاری را مدیریت و اداره می کنند و برای آن برنامه ریزی می کنند. استفاده کنندگان درون سازمانی

شامل: مدیرعامل، هیئت مدیره، مدیران ارشد، سرپرستان تولید، کارکنان

2.برون سازمانی: استفاده کنندگان برون سازمانی(کاربران خارجی) افراد و مؤسساتی خارج از واحد تجاری هستند که برای اتخاذ تصمیماتی درباره رابطه خود با واحد تجاری به اطلاعات حسابداری نیاز دارند. استفاده کنندگان برون سازمانی شامل: سرمایه گذاران، تحلیل گران، اعتبار دهندگان، دولت، مشتریان

تاریخچه حسابداری

تاریخچه حسابداری به قرن ۹ میلادی برمی گردد و خوارزمی دانشمند مشهور ایرانی برای اولین بار مفهوم صفر، شماره دهدهی و شیوه نگارش اعداد را در رساله خود به نام جبر و مقابله نوشت و جالب است بدانید سیستم دهدهی که مورد استفاده قرار می گیرد در واقع ترجمه این رساله است که توسط لئوناردو و فیبوناچی ایتالیایی انجام گرفت.

همچنین لوکا پاچولی نقش مهمی در پیشرفت حسابداری دارد در قرن ۱۵ میلادی برای اولین بار در رساله خود سیستم حسابداری دوطرفه را تعریف و دفاتر اصلی را شرح داد این رساله علت سادگی قوانین و ارزش های علمی در طول قرن های بعدی به اکثر زبان های اروپایی ترجمه شد و توسط اغلب کشورهای اروپایی مورد استفاده قرار گرفت بعد از انقلاب صنعتی انگلیس و همچنین انقلاب صنعتی آمریکا نیاز به حسابداری به صورت چشمگیری افزایش یافت و اهمیت سیستم های حسابداری نیز بیشتر شد و باعث شد حساب داریم همگام با پیشرفت اقتصادی رشد و توسعه پیدا کند.

پیشنهاد مطالعه: معادله حسابداری چیست؟

انواع حسابداری

  • حسابداری عمومی

حسابداری عمومی شرکت ها و کسب و کارهای گفته می شود که خدمات حسابداری ارائه می دهند خدمات حسابداری حسابرسی و مالیاتی مثل تهیه صورت های مالی و پر کردن اظهارنامه مالیاتی به عنوان مهمترین مواردی هستند که شرکت ها این خدمات را  به مشتریان خود ارائه می دهند.

  • حسابداری مالیاتی

در حسابداری مالیاتی تمرکز فرد بر روی مالیات و حسابداری امور مالیاتی است و بررسی فعالیت های موسسه یا بنگاه اقتصادی می پردازد که اثر مالیاتی دارند. موضوع مالیات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و برای رسیدگی به آن باید تخصص خاصی داشته باشید و هرگونه اشتباه و سهل انگاری باعث جریمه های سنگین مالیاتی خواهد شد به همین دلیل یک حسابدار مالیاتی باید ضمن داشتن مهارت های عملیاتی از قوانین مالیاتی نیز مطلع باشد.

  • حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی یکی دیگر از از انواع حسابداری است که با عناوین حسابداری بهای تمام شده حسابداری تولیدی حسابداری هزینه نیز شناخته می‌شود. محاسبه بهای تمام شده کالاها و کنترل و مدیریت هزینه ها از وظایف اصلی حسابدار صنعتی است حسابداری صنعتی معمولاً در شرکت های تولیدی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

  • حسابداری دولتی

در حسابداری دولتی اسناد و صورتهای مالی برای ارائه به دولت آماده میشود یا به عبارت دیگر به ثبت طبقه بندی خلاصه و گزارش اسناد مالی دستگاه زیر مجموعه دولت حسابداری دولتی می گویند در حسابداری دولتی معمولاً گزارش رویدادهای مجموعه به صورت علنی انجام می گیرد در صورتی که در برخی از انواع حسابداری مثل حسابداری مالیاتی گزارشات فقط برای مدیران داخلی سازمان تهیه میشوند.

  • حسابداری مدیریت

حسابداری مدیریت فرایندی است که اطلاعات مورد استفاده مدیریت اندازه گیری، تجزیه و تحلیل، تفسیر، طبقه بندی و پردازش میشود و برای مدیریت بهتر و برنامه ریزی مجموعه مورد استفاده قرار می گیرند. در حسابداری مدیریت حسابدار با هدف کسب کردن حداکثر سود تحمیل کردن کمترین هزینه به ثبت و گزارش رویدادها می پردازد. حسابداری مدیریت تاثیرگذارترین نوع حسابداری در کسب و کارهای متوسط و بزرگ است.

  • حسابرسی

حسابرسی هرچند شاخه ای از انواع حسابداری است اما نحوه عملکرد آن با انواع دیگر کاملاً متفاوت است چون حسابداری به ثبت اندازه گیری تجزیه و تحلیل گزارش رویدادهای یک مجموعه می پردازد ولی وظیفه حسابرسی بررسی صحت فعالیت های انجام شده مطابقت دادن با قوانین حسابداری است.

  • حسابداری مالی

حسابداری مالی به ثبت و تجزیه و تحلیل رویدادهای مالی با هدف بررسی عملکرد مجموعه در دوره مالی گذشته می پردازد در واقعی گزارش دقیق از عملکرد مالی موسسه در یک دوره زمانی مشخص قالب صورت های مالی ما ارائه می دهد حسابداری مالی شرکت خاصی اختصاص ندارد و در تمامی سازمان های خدماتی تولیدی بازرگانی مورد استفاده قرار می گیرد.

  • حسابداری حقوقی

حسابداری حقوقی یا حسابداری قضایی ترکیبی از حسابداری حسابرسی و تحقیق و بررسی است که هدف آن تایید صحت ویا کشف تخلف های مالی است و به تجزیه و تحلیل رویدادهای مالی در پرونده های حقوقی و قضایی می‌پردازد و گزارشات آن به مراکز امنیتی ادارات پلیس یا بانک ها ارائه می شود.

اگر نیاز به توضیحات بیشتری راجب انواع حسابداری دارید می توانید به مقاله معرفی انواع حسابداری مراجعه کنید.

رشته حسابداری

حسابداری یکی از رشته های پرکاربرد و پرطرفدار تحصیلی است که هر سال تعداد زیادی دانشجو این رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب می کند. در کسب و کار امور مالی از اهمیت بالایی برخوردار است و باید رسیدگی به این امور به افراد خبره و با دانش سپرده شود البته در گذشته این امور یا به دست صاحب کسب و کار انجام شد یا به کسانی که صرفاً ریاضیات خوبی داشتند.

اما امروزه به دلیل اینکه امور با سرعت بیشتر و همچنین با دقت بیشتری انجام شود از دانش آموختگان رشته حسابداری در انجام این امور استفاده می شود به عبارت دیگر علم حسابداری برای مدیریت و نظم دادن به اطلاعات و گزارشات مالی و ارائه آن ها به مدیران ذینفع برای اتخاذ تصمیمات آنها می باشد. برای ورود به رشته حسابداری می توانید از هنرستان رشته حسابداری را انتخاب کنید و یا هم چنین انتخاب رشته حسابداری از تمام رشته های ریاضی تجربی و انسانی امکان پذیر است.

دروس حسابداری

شما میتوانید در دوره دبیرستان تحصیل کنید و با کنکور نظری وارد رشته حسابداری در دانشگاه شوید که مهمترین دروس آن شامل:

اصول حسابداری ۱و۲و۳، حسابداری دولتی، حسابداری صنعتی۱و۲، حسابرسی، حسابداری میانه، اصول تنظیم و کنترل بودجه دولتی، زبان فنی

یا میتوانید از دوره هنرستان وارد رشته حسابداری شوید و با کنکور فنی وارد دانشگاه شوید که

مهمترین دروس تخصصی رشته حسابداری در هنرستان عبارتند از:

  • پایه دهم: حسابداری وجوه نقد و تحریر دفاتر قانونی، دانش فنی پایه، حسابداری خرید و فروش
  • پایه یازدهم: حسابداری اموال و انبار، حسابداری حقوق و دستمزد
  • پایه دوازدهم: حسابداری مالیاتی و بهای تمام شده، دانش فنی تخصصی، حسابداری تهیه و تنظیم صورت های مالی

مهم ترین دروس تخصصی رشته حسابداری در دوره کاردانی عبارتند:

به همراه تعدادی دروس عمومی و پایه که در همه رشته‌های دانشگاهی یکسان و مشترک می باشد.

اگر نیاز به اطلاعات یشتری در مورد رشته حسابداری داشتید می توانید به مقاله راهنمای تحصیل در رشته حسابداری مراجعه کنید.

مهارت های حسابداری

  1. داشتن دقت و تمرکز بالا در حین انجام کار
  2. رازداری در حین انجام عملیات های مالی شرکت ها و موسسات
  3. داشتن مهارت کار کردن با نرم افزار های حسابداری مثل نرم افزارهای آفیس(ورد، اکسل)
  4. ثبت دفاتر کل روزنامه و معین
  5. ارائه روش ها و راهکارهایی که باعث افزایش سود و کاهش هزینه ها شود
  6. داشتن مهارت های ارتباطی و فن بیان بالا
  7. آشنایی و به روز بودن اطلاعات در حوزه اینترنت و کامپیوتر
  8. داشتن اخلاق و رفتار مناسب در محیط کار
  9. توانایی تهیه صورت های مالی
  10. محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات ارائه شده
  11. محاسبه حقوق و دستمزد بیمه مالیات و کسورات کارکنان

حسابدار کیست؟

حسابدار به فردی گفته میشود که اسناد و سوابق مالی شرکت را حفظ و نگهداری می کنند و به بررسی آنها می پردازد. حسابداران نقش مهمی را در بازار کار و دنیای تجارت اجرا میکنند آن ها مسئول مالی مشتریان، سرمایه گذاران، مدیران، کارکنان و طلبکاران هستند و باید این کار را بر اساس اصول استانداردها و قوانین انجام دهد. امروز تمامی شرکت ها در شرکتهای تازه تاسیس باید فردی را برای انجام کارهای حسابداری شرکت استخدام کنند.

بازار کار رشته حسابداری

فرصت های شغلی یک حسابدار در اختیار دارد بسیار گسترده است از بالاترین سطح تا پایین ترین سطح. با توجه به اینکه تعداد زیادی دانشجوی حسابداری در دانشگاه های آزاد غیرانتفاعی و دولتی تحصیل می کنند مجموع تعداد فارغ التحصیلان بیکاری رشته نسبت به رشته های دیگر کمتر است چون تقریباً تمام شرکت از بزرگ تا کوچک و حتی تازه تاسیس برای انجام امور حسابداری به یک حسابدار نیاز دارند ولی سطح یک حسابدار است که مشخص میکند در چه سمتی مشغول به کار شود. در ادامه به شرکت هایی که یک حسابدار می‌تواند بر اساس سرعت و توانایی های خود در آن مشغول به کار شود می پردازیم.

  • حسابداری: حسابداری مالی، صنعتی، دولتی، مالیاتی، بیمه و مدیریت مالی
  • حسابرسی: کسانی که در رشته حسابداری شاخه حسابرسی را انتخاب کردند به دو گروه اصلی تقسیم می شوند:

حسابرسی داخلی: این افراد یکی از کارمندان مالی و حسابداری شرکت هستند که به انجام امور حسابداری می پردازند و اختیار دسترسی به همه اسناد و مدارک مالی و غیرمالی را دارند.

حسابرسی مستقل: این افراد به صورت مستقل و حرفه‌ای به ارائه خدمات حسابرسی می پردازند و معمولا از جانب مدیران شرکت فراخوانده می شوند و طی یک قرارداد اقدام به حسابرسی مجموعه میکند.

شما می توانید با مراجعه به مقاله بازار کار رشته حسابداری اطلاعات کاملی در مورد این موضوع کسب کنید.

کلام آخر

در تمام جهان از جمله ایران رشته حسابداری یکی از مهم ترین و پرطرفدارترین هاست و نقش حسابدار در تمام شرکت های مختلف داخلی و خارجی اساسی و مهم است. هدف این رشته مدیریت و نظم دادن گزارشات و اطلاعات مالی جمع آوری شده است. در دنیای تجارت ارائه صورتهای مالی صحیح، دقیق و شفاف می تواند باعث ارتقای شرکت شود. مهم نیست که شرکت تولیدکننده محصول باشد یا ارائه دهنده خدمات باشد حسابداری میتواند کارایی مثبت ایجاد کند و بهره وری بیشتری داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *